Oldalak

2014. január 14., kedd

Bubizógép akcióban

 Talán sokan nem tudják, de a fröccs igazi HUNGARIKUM. Mi tudjuk, csak a világ nem. Mint ahogyan azt sem, hogy a szódát (és ami ennél is fontosabb, a szódásüveget) is magyar elme találta ki. Jedlik Ányos ugyan olyan "apróságokat" is kitalált, mint a dinamó, de ki emlékszik arra. Bezzeg a szóda...
Miért írom ezt. Nos itt Malajziában elvétve találkozhatok alkohollal (Nem baj, absztinens vagyok.), így szinte biztos, hogy nem ismerik pl. a hosszúlépést. Mégis van fröccsük...
 Kezdjük a mi fröccsünkkel. Van egy kedves anekdota arról, hogyan is született meg ez az ital. 1842 október 5-én Fáy András a fóti pincéjébe hívta szüretre Vörösmartyt és néhány barátját. A barátok között ott volt Jedlik Ányos is, aki magával vitte a világ legelső szódásüvegét, majd a házigazda és a vendégek elképedésére elkészítette a Fáy-birtokon a legelső fröccsöt, amit németesen spriccernek nevezett el. Vörösmartynak azonban nem tetszett ez a szó, így helyette találta ki a fröccs szót. Valahogyan így történhetett:

-Sprizter? (Bizony, akkoriban a "dupla c" még luxuscikk volt!) Túl németes. Legyen inkább fröcss. 

 És így lett Vörösmarty a fröccs keresztapja.

 Ha már a névadásnál tartunk, álljon itt egy másik történet, mintegy erősítve a fenti anekdota valódiságát. 
Nagyjából Mária Terézia uralkodása idején játszódik, mikor felgyorsult a németajkúak betelepülése hazánkba.
Öreg paraszt vizesgödröt ás a kertben. A német szomszédja, aki még nem igazán beszél magyarul, egy kapára támaszkodva figyeli. Majd megszólal? 
-Mit te ásol?
-Vizesgödröt egykomám. - Felel az öreg.
-Gut! Gut!
-Nem kút te bolond tót, hanem vizesgödör.
-Gut! Gut!
-Jó! Legyen kút! Fontosabb dolgom is van, semmint ezen vitázzak.
 Ilyen elsöprő megerősítés után nézzük a malájokat! Nemhogy a szódát nem ismerik, de tisztességes buborékos ásványvizet sem lehet náluk kapni.

 És persze vissza kell térnünk a fröccshöz. (Kicsit csapongó vagyok, de a téma nagysága felment.)
Az ásványvíz nem szóda! Fröccshöz ne használjuk! Bár, aki már hallott az Újházi-fröccsről, és meg merte kóstolni... Nem! Az is megerősíti, hogy fröccsöt csak szódával szabad készíteni.
Ujházi Ede a magyar színháztörténet egyik meghatározó alakja volt. Színészi munkássága nem lebecsülendő, mégse legyenek azonban illúzióink, hogy neve miért maradt fel. Túkhúsleves és fröccs. Apropó név: van a nemesített írásmódú Újházy, aztán a legelterjedtebb az Újházi, de mi akkor mégis ragaszkodjunk ahhoz, ami a sírján áll: Ujházi.
Az Újházi-féle iszonyat majdnem kimaradt. Kovászos uborka levéből és jófajta olaszrizlingből készített 1:1 arányú üdítő ital. (Vagy hánytató, gyengébb szervezetűeknek béltisztító...)

Befejezésül álljon itt egy kép az egyik legnagyobb malajziai "mentes" ásványvizet gyártó cég termékéről.

köszönöm Malajzia
A világ első bor és buborék nélküli spriccere.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése