Oldalak

2013. október 9., szerda

A kétnevű kétarcú

 A Margit-sziget a Duna egyik szigete Magyarországon, Budapestnél. Közigazgatásilag Budapest XIII. kerületéhez tartozik, és Margitsziget néven Budapest egyik városrészét alkotja.
Kétarcú, kétnevű...
Azt már régóta tudom, hogy Stallone egy hibás elnevezésű terv szülötte volt a Dredd bíróban.
Janus valóban kétarcú, de két arca között nincs különbség (nyilván a két arc a hídon két oldalról jövők figyelésére "szolgált", eredete talán ez lehet - de a kétarcúságot magyarázzák a múlt és a jövő felé való tekintésnek is). Így kissé helytelen is a "Janus-arcú"mai használata, mivel ez alatt valamilyen dolog ellentmondásosságát, ellentétes tulajdonságok egymásmellettiségét értjük, noha erről az eredeti istenség esetében szó sincs...
 Tehát marad a kétarcú. Éppen ezért kezdjük a kétnevűvel!

 Margit-sziget, vagy Margitsziget? Hűvös-völgy, vagy Hűvösvölgy? A legtöbb embert valószínűleg még egyetlen pillanatig sem gondolkodott ezen. Pedig egyszerű. Ha földrajzi név, akkor kötőjeles, ha pedig mint lakhely szerepel, akkor egybe kell írni. (A lakhely kb. úgy értendő, mint a városrész)

 Most pedig térjünk rá a kétarcúságra.

 Budapest gyöngyszeme kedvenc sétálóhely sokak számára. Rengetegen sportolnak, pihennek itt minden nap. És persze buliznak is éjjelente. Na ezt nem kéne... Persze szegény fiataloknak kell a kikapcsolódás, és kell a rengeteg szabadtéri szórakozóhely. Olyanok, mint pl. a ZP. (Van saját véleményem erről, de inkább nem osztom meg.)
Lássuk, milyen egy vasárnap reggeli séta a szigeten.

 A Holdudvar közvetlen közelében ezt láthatjuk. Itt még azt gondolnánk, hogy a rendes fiatalok megpróbálták éjjel a szemetesbe dobni a hulladékot, csak sajnos megtelt. De ők még így is rendesek voltak, és mellé tették, nem elszórták a parkban.
Csak pár métert kell gyalogolnunk, és kiderül, nem a kukák kapacitásával van a baj. Itt semmi nem indokolta a "körbeszórást". Hacsak az alkoholos befolyásoltság nem. Egyszerűen nem találtak bele.
Még távolabb sétálva ez az elképzelés is megdőlni látszik. Azért egy kukába csak bele tud dobni egy részeg bulizó egy üveget! De nem...
Az üveg helye nem a szemetesben van. Iszogatunk a padon, és ha nem okádjuk le, akkor rajta hagyjuk a mocskunkat.
És igen! Az bizony ott egy szeméthalom. Körülötte a békés piknikezők. Ők valószínűleg gyakorlott vasárnapi pihenők, és jól tudják, hogy több óra (nap) kell ahhoz, hogy ismét tiszta legyen a park.
Ha viszont szerdán kirándulunk el a szigetre, akkor ilyen kép fogad:




Péntek estig... Aztán jön az éjszaka...

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése