Oldalak

2013. október 28., hétfő

Járda

 Egy darab betonról mennyi minden juthat az ember eszébe. És ennek nyomán mennyi hülyeséggel találja magát szembe. A közelünkben lévő téren hatalmas betonelemek akadályozzák az autósokat abban, hogy a füves területre álljanak. Ma, amikor a fiatal zöldséges megkérdezte, hogy miért ilyen tömbök vannak leásva mindenhová, akkor jöttem rá, hogy ez még a "régi jó" tervgazdálkodás maradványa. Abból a korszakból, amit gulyáskommunizmusnak hívnak, és sajnos egyre több feledékeny ember kíván vissza.

Mi is az a tervgazdálkodás, és mi köze a betonhoz!? Lássuk!
1961. évi II. törvénya Magyar Népköztársaság második ötéves népgazdaság-fejlesztési tervéről az 1961. január 1-jétől 1965. december 31-ig terjedő időszakra
...
1. § Hazánkban a második ötéves terv időszaka alatt be kell fejezni a szocializmus alapjainak lerakását és át kell térni a fejlett szocialista társadalom felépítésére. Ennek megvalósítására a második ötéves tervben a következő alapvető feladatokat kell kitűzni:
...
26. § Az építőanyag-ipar termelését 44 százalékkal kell emelni. Jelentősen növelni kell a korszerű építőanyagok és építőelemek termelését.
 Ha pedig elérték a kitűzött célt, akkor az anyagokat be is kellett ám építeni. Erre a legjobb példa a "Népstadion", ahová mindent bebetonoztak, amit csak lehetett!
A helyszínen hét üzemben gyártották előre az elemeket, köztük a 20-24 tonnás vasbetongerendákat. 664 ezer köbméter földet mozgattak meg, 84 nagy építőgép dolgozott az építkezésen, daruk, mozdonyok, exkavátorok, szállítószalagok, úthengerek és betonkeverők. A munka során 45 ezer köbméter betont, 2,5 ezer tonna betonvasat dolgoztak be, 24 ezer tribünelemet és közel 15 ezer lépcsőelemet helyeztek el.
 A parkunk betonjai ormótlanok, randák, és az sem segít rajtuk, hogy mindenféle retinaromboló színnel vannak lefestve. Tulajdonképpen meg lehet szokni, és egy idő után ingerküszöb alatti zavaró tényezővé válnak. Mint minden más a közelünkben.
 Baj csak akkor van, ha valaki felhívja rájuk a figyelmünket. Ilyenkor "előbújnak" a háttérből, és elkezdenek idegesíteni. Kiderül, hogy iszonyatos kockaépületek meredeznek a járda mellett. Még a kocsma is csak egy kocka... Ráadásul a kockák fele évek óta üresen áll, rohad, pusztul. ("De a kocsma bezzeg hangos!") Ha pedig valaki kicsit jobban megnézi, hogy hol is él, akkor... Akkor meg is van az adott napra az aktuális ökörség. Íme:
Hm... Járda...
 Valamikor valaki járdát csinált a kocka-festékbolt, és a kocka-barkácsbolt közé. Aztán valaki felhúzott egy másik kockát. Egy kis hibával. Mivel a festékbolt, és a barkácsbolt is évek óta zárva, így senkit nem zavar. Csak engem...

A festékbolt is egy műremek ám! Háttérben a vidám betonelemek...

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése